Selkokirjailija - minun matkani

Kun vuonna 2016 tein freelancerin töitä opintojeni ohella, sain haastatella erästä kehitysvammaisen lapsen perhettä. Ennen haastattelua tein taustatyötä, ja tutkin muun muassa Selkokeskuksen verkkosivuja. Noilta sivuilta luin ensimmäisen kerran selkokielestä. Kielen muodosta, joka alkoi kiinnostaa minua. Ymmärsin, että selkokieliselle tiedolle ja kaunokirjallisuudelle on Suomessa valtava tarve, ja tuo tarve kasvaa koko ajan. 

Mitä enemmän selkokieleen tutustuin, sitä varmempi olin siitä, että haluan oppia kirjoittamaan selkokieltä. Haluan kirjoittaa tarinan, joka on meille kaikille. Lainasin kirjastosta selkokielen teoriakirjoja ja selkokielisiä romaaneja. Harjoittelin kirjoittamaan ensin lyhyitä ja sitten pidempiä selkotekstejä. 

Minusta tulee selkokirjailija

Kesällä 2016 huomasin Selkokeskuksen verkkosivuilla ilmoituksen Iloa selkokirjasta -hankkeesta. Tuossa hankkeessa haettiin uusia selkokielisiä käsikirjoituksia sekä kustantajia. 

Minulla oli pöytälaatikossa yleiskielinen romaaniaihio. Se oli tarina Hilkan, suomalaisen naisen elämästä toisen maailmansodan aikaan. Ryhdyin muokkaamaan aihiota selkokielelle. Uskoin tarinaan, uskoin Hilkan ääneen. Käsikirjoitukseni hyväksyttiin hankkeeseen.

Syksyllä 2017 ilmestyi ensimmäinen selkokirjani Ne lensivät tästä yli (Reuna Kustantamo Oy). Selkokieli ja tuo talvisodan kotirintaman elämästä kertova tarina olivat kietoneet minut itseensä. Hilkasta oli tullut minulle ystävä. Hänen kanssaan olin mennyt lypsylle, kutonut polvenlämmittimiä ja juossut perunakuoppaan jäätävässä pakkasessa. Ymmärsin, että Hilkan tarinan täytyi jatkua.

Jatkoa seuraa...

Hilkan tarina jatkui syksyllä 2018, kun Minä odotan sinua (Reuna Kustantamo Oy) ilmestyi. Jatkosodan melskeessä Hilkka luovutti elintarvikkeita, kutoi sukkia, synnytti ja teki maatalon työt. Hän unelmoi ja odotti miestään sodasta kotiin. 

Kun Minä odotan sinua oli ilmestynyt, tiesin, että kirjasarjasta puuttui enää yksi osa: pohjoisen Suomen nuorten naisten tarina Lapin sodan ajalta. Jäätyneet tiet- ilmestyi syksyllä 2020. Suomalaisen naisen toisen maailmansodan aikainen historia selkokielellä oli valmis. 

Selkokirjailijuuteni on jatkunut trilogian jälkeen. Kesällä 2022 ilmestyi ensimmäisen selkomukautukseni, joka oli  vaasalaisen kauhukirjailija Marko Hautalan teoksesta Pimeän arkkitehti (Tammi, 2020). Tämän selkomukautuksen myötä selkolukijoille avautui upea mahdollisuus lukea myös kauhua.

Vaan eihän suomalaisen naisen rikas historia ole jättänyt minua rauhaan. Uusi käsikirjoitus on valmistumassa...

Löydät minut myös...

Selkokirjatuotantoni:

- Ne lensivät tästä yli (2017), Reuna Kustantamo Oy

- Minä odotan sinua (2018), Reuna Kustantamo Oy

- Jäätyneet tiet (2020), Reuna Kustantamo Oy

- Mies ja joulu-unelma, selkonovelli antologiassa Joulukalenteri - hotelli Sylvia (2020),

Reuna Kustantamo Oy

- Pimeän arkkitehti (Tammi 2020), selkomukautus Marko Hautalan teoksesta (2022), Avain